Stipendium

Het ondersteunen van jonge talentvolle kunstenaars aan het begin van hun carrière, dat is het doel van het Coba de Groot Stipendium, dat jaarlijks wordt uitgereikt. De winnaar van deze prijs krijgt niet alleen een geldbedrag, maar volgt een jaar lang artistieke coaching en krijgt een solotentoonstelling in Museum Martena.

Om jonge talentvolle kunstenaars aan het begin van hun carrière te ondersteunen met een geldbedrag en professionele begeleiding, wordt jaarlijks het Coba de Groot Stipendium beschikbaar gesteld. De kandidaten zijn afkomstig van Academie Minerva te Groningen, hebben een bachelor opleiding schilderen of beeldhouwen afgerond, zijn nog geen 30 jaar en hebben een aantoonbare band met Fryslân.
Naast een geldbedrag en gedurende een jaar coaching van een professional is een onderdeel van het stipendium het organiseren van een solotentoonstelling (met bijbehorende catalogus) in Museum Martena in Franeker, een jaar na het afstuderen.

Jury

De Academie Minerva selecteert de genomineerden en een jury wijst de prijswinnaars aan.
De jury 2015 bestaat uit:

  • Foppe Huismans (voorzitter), secretaris Stichting Coba de Groot en kunstverzamelaar;
  • Harry Tupan, adj.directeur van het Drents Museum Assen;
  • Manon Borst, directeur/conservator Museum Martena Franeker;
  • Bartle Laverman, oud - docent Academie Minerva Groningen;
  • Rob Perrée - kunstcriticus
  • Frits Hesseling - coordinator projectbureau / AMP

 

STIPENDIUM 2015

Voor het Coba de Groot Stipendium 2015 waren genomineerd: Ilse Donker, Kim Feenstra, Romy Kuldip Singh, Joyce ter Weele en Helena van Zuijlen.

De jury koos als winnaar van het Stipendium 2015 Joyce ter Weele.
In het juryrapport was als toelichting voor de bijna unanieme keuze te lezen: “De winnaar laat rijp werk zien dat de pure esthetiek overstijgt. De integere performance (bij de presentatie van het werk aan de jury) maakte indruk evenals de illustratieve tekeningenwand.”

de blije winnaar van het Stipendium 2015 

Klik op de foto van de winnaar voor een impressie van de prijsuitreiking

Het werk dat de genomineerde kandidaten lieten zien, was zo goed dat de jury besloot de 2e prijs 2015 (aanmoedigingsprijs) tweemaal uit te reiken: aan Romy Kuldip Singh èn aan Ilse Donker.

 

Stipendium 2014

Er waren dit jaar 6 kandidaten genomineerd: Pieke Derks, Marjolein van Houten, Hilde van der Gang, Frouckje Jagersma, Margriet Kingma en Suzanne Vellema.

Winnaar van het stipendium 2014 is Hilde van der Gang. 
De jury, die unaniem was in haar keuze van de winnaar, is van mening dat ze " een nieuwe dimensie toevoegt aan de traditionele technieken van grafisch werk door de toepassing van meerdere opeenvolgende fases van tekenen en schilderen, fotografie, scanning en computermanipulaties". Verder vermeldt de jury  "De beeldbewerking ontkracht het natuurgetrouwe en er ontstaat een sfeer van het realistische-surrealistsche, het zichtbare-onzichtbare, gewone-ongewone. Het thema van de werken is de wisselwerking tussen de aanwezigheid en de afezigheid van de mens in de Friese ruimte". 

zie ook http://hildevandergang.nl

Na de uitreiking laat de winnaar van het Coba de Groot Stpendium 2014 zich zien:

 

voor meer foto's van de uitreiking klik op bovenstaande foto.

 

stipendium 2013

Genomineerd waren:
Laura Bolscher, Maaike Knibbe, Anne Ninke Knol, Ielse Slager, Peter Slofstra, Rinkje van der Veen, Irene Veltman. 

Winnaar van het stipendium is irene Veltman
De jury karakteriseert haar werk als schilderijen " met ragfijne streken geschilderd waarin we kleine skeletjes herkennen en onheilspellende details. Unheimisch. We krijgen een ongemakkelijk gevoel."  De jury is " onder de indruk van de balans tussen de waarneembare werkelijkheid en haar onderbewuste zonder te exalteren. De kunstenaar laat zien dat het onderbewuste altijd aanwezig is, maar nooit de boventoon voert."

De 2e prijs werd gewonnen door Laura Bolscher.
De jury:: "Als je de installatie binnen wordt gezogen kom je in een nieuwe wereld van onherkenbaar gemaakte herkenbare alledaagse objecten."  Vat erop krijgen lukt niet goed en dat lijkt de bedoeling: " Eigenzinnig en eigenwijs bevraagt haar presentatie onze omgeving en stelt zij ons voor aan onze vastgeroeste manier van kijken."

Klik op de onderstaande afbeelding voor een impressie van de uitreiking:

Archief Coba de Groot Stipendium